Friday, November 20, 2009

Dispelling the Darkness of the Ten Directions


I found a remarkable blog entitled "Sutras In Greek," where of course they publish sutras. 

In the Greek language. 

For people in Greece, or classically educated people who enjoying reading Greek.

Here is a sample of their offerings: one of my favorites, actually -- the Chogchu Munsel, otherwise known as "Dispelling the Darkness of the Ten Directions."  

If you hit the link, below, you will transported to their blog faster than you can say "Alexander of Macedonia."

Διώχνοντας το σκοτάδι

Ο Λόγος του Μεγάλου Οχήματος
Διώχνοντας το σκοτάδι στις δέκα κατευθύνσεις


Υμνώ τους Φωτισμένους και τους μποντισάτβα.

Έτσι άκουσα:
Μια φορά ο Φωτισμένος έμενε στην περιοχή των Σάκυα, στην Σέρκυα, στα σπαρμένα της περιοχής του Ναγιαντρόντι, μαζί με μια σύναξη μεγάλη από διακόσιους πενήντα χιλιάδες νέους και παλιούς μοναχούς και μια μεγάλη σύναξη από μποντισάτβα, όπως ο Μαντζούσρι.

Κατά το μεσημέρι, ο Σακυαμούνι, φόρεσε το ράσο του, πήρε την κούπα του και μαζί με άλλους μοναχούς και την σάνγκα, ετοιμάστηκαν να πάνε στο μεγάλο βασίλειο του Σέρκυα, να ζητιανέψουν φαγητό.

Τότε, στην πόλη εκείνη, ένας άντρας της φυλής των Σάκυα με το όνομα Αυτός με το Λαμπρό Πρόσωπο, ταξίδευε έξω από την Σέρκυα με το κάρο του για μια δουλειά του. Αυτός ο άντρας είδε από μακριά τον Φωτισμένο Σακυαμούνι και τους ακολούθους του να έρχονται και καθώς τους είδε, κατέβηκε από το κάρο και περπάτησε προς τον Φωτισμένο. Με τα χέρια του ενωμένα τίμησε τον Φωτισμένο Σακυαμούνι, γονάτισε, έβαλε το κεφάλι του στα πόδια του, και γύρισε τρεις φορές γύρω του. Με τα χέρια του ενωμένα ακόμα, κάθισε μπροστά του και του είπε αυτά τα λόγια:

«Μεγάλε Σακυαμούνι, οι γονείς μου όταν κοιμούνται αλλά κι όταν είναι ξύπνιοι, ενοχλούνται από πλάσματα άλλα, όχι ανθρώπινα. Κύριε, κι εγώ όταν ταξιδεύω σε διάφορα μέρη για δουλειές, έχω κι εγώ προβλήματα με κλέφτες, αλλά και άγρια ζώα που μου φέρνουνε προβλήματα. Φωτισμένε Σακυαμούνι, με την καλοσύνη και το έλεός σου, από αυτή τη στιγμή και με κάθε τρόπο παρακαλώ να με προστατέψεις από τους ανθρώπους και από τα άλλα πλάσματα. Και να με προστατέψεις και από τα άγρια ζώα, να μην με ξαναβλάψουν. Σε παρακαλώ να με διδάξεις την άσκηση που είναι για την προστασία».

Καθώς άκουσε αυτά τα λόγια ο Φωτισμένος Σακυαμούνι απάντησε στον Άνθρωπο με το Λαμπρό Πρόσωπο:
«Άκουσέ με προσεκτικά νεαρέ μου και να θυμηθείς τα λόγια μου».

Ο Άνθρωπος με το Λαμπρό Πρόσωπο, είπε: «Ναι, θα προσέξω» και άκουσε προσεκτικά τον Φωτισμένο Σακυαμούνι.

Και ο Φωτισμένος άρχισε να διδάσκει.
«Άνθρωπε, στα ανατολικά υπάρχει ένα φωτισμένο βασίλειο. Από εδώ απέχει ίσαμε ογδόντα χιλιάδες άλλα φωτισμένα βασίλεια. Το βασίλειο λέγεται Νυόνμονγκπα Τάμτσεντ Κυέπα. Εκεί ζει ο Νικητής, ο Αρχάτ, ο τέλεια φωτισμένος που το όνομά του είναι Τζεσουτσούντπα. Άνθρωπε όταν ταξιδεύεις ανατολικά για τις δουλειές σου, θα πρέπει να κάνεις προστερνισμούς προς αυτό τον Φωτισμένο και να θυμάσαι ότι είναι μπροστά σου. Να θυμάσαι πάντα ότι υπάρχει πράγματι ένας Φωτισμένος μπροστά σου. Και έτσι δεν θα υπάρχει τίποτα να φοβάσαι. Χωρίς διάσπαση να συνεχίζεις να τον θυμάσαι και μετά κάθε σου έργο θα έχει επιτυχία».

Και τότε ο Σακυαμούνι μίλησε με αυτά τα λόγια:
«Σε αυτό τον μεγάλο Φωτισμένο,
συνέχεια προστερνισμούς να κάνεις
και στη μνήμη σου μέσα πάντα να τον φέρνεις.
Όποιο κι αν είν’ το έργο σου, φόβο μετά δεν θά’χεις.

Άνθρωπε, προς το νότο υπάρχει ένα φωτισμένο πεδίο που από εδώ απέχει ίσαμε ενενήντα χιλιάδες άλλα φωτισμένα πεδία. Αυτό το βασίλειο λέγεται Μούνπαντανγκ Μούναγκ Γκιτσογκ Τσόμπα. Εκεί ζει ο Νικητής, ο Αρχάτ, ο τέλεια φωτισμένος, που το όνομά του είναι Σέμντανγκπο Κυέπντα Γίντλα Τζέντμπα Νάμντρανγκ Νυένπα Ντάνγκπαγκ Τσάουα Ντανγκ Ντράλγουεη Νόνπαρ Πάκπεη Γκυάλπο. Άνθρωπε όταν ταξιδεύεις στο νότο για τις δουλειές σου, θα πρέπει να κάνεις προστερνισμούς σε αυτό τον Φωτισμένο και να τον σκέφτεσαι μπροστά σου. Συνέχεια να θυμάσαι ότι υπάρχει πράγματι ένας Φωτισμένος μπροστά σου. Μην διασπάσαι από νοσταλγία και να μην σκέφτεσαι αυτούς που άφησες πίσω. Όποιος κι αν είναι ο σκοπός του ταξιδιού σου, θα έχει επιτυχία και δεν θα βρεις εμπόδια».

Και ο Σακυαμούνι μίλησε με αυτά τα λόγια:
«Οι σκέψεις και οι θύμησες που έχεις
για το σπίτι σου, να μην σε διασπάσουν
Κι όταν θα φεύγεις νότια
δεν θά’χεις να φοβάσαι.

Άνθρωπε, στα δυτικά υπάρχει ένα φωτισμένο βασίλειο που για να το φτάσεις θα πρέπει να περάσεις άλλα βασίλεια αρίθμητα όπως οι κόκκοι της άμμου του Γάγγη. Στο βασίλειο αυτό που λέγεται Γιουλ Πέμπα ζει ο Νικητής, ο Αρχάτ, ο τέλεια Φωτισμένος που λέγεται Κόντανγκ Γυάγκπα Νάμπαρ Νόνπα. Άνθρωπε, όποτε κι αν ταξιδεύεις δυτικά για τις δουλειές σου θα πρέπει να κάνεις προστερνισμούς σε αυτό τον Φωτισμένο και χωρίς διάσπαση, χωρίς να ξεχνιέσαι, θα τον φέρνεις μπροστά σου. Χωρίς διάσπαση – και δεν θά’χεις να φοβάσαι τίποτα».

Και ο Σακυαμούνι μίλησε με αυτά τα λόγια:
«Τα φαινόμενα δεν έχουνε προέλευση
κι έτσι να παύσουν δεν μπορούν
Κι αυτός που την φύση τους γνωρίζει
δεν έχει λόγο να φοβάται τίποτα.

Άνθρωπε, στα βόρεια υπάρχει ένα φωτισμένο βασίλειο που λέγεται Πόμπατσεμ που είναι δισεκατομμύρια βασίλεια μακρυά. Εκεί ζει ο Νικητής, ο Αρχάτ, ο τέλεια Φωτισμένος που λέγεται Ρίντσεν Τζούγκοντ Ονανγκ. Άνθρωπε όταν ταξιδεύεις στον βορρά για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει να κάνεις προστερνισμούς στον Φωτισμένο αυτόν και να θυμάσαι χωρίς περίσπαση ότι είναι μπροστά σου. Να θυμάσαι στο νου σου συνέχεια ότι αυτός ο Φωτισμένος είναι εμπρός σου καθώς θα πηγαίνεις στο δρόμο σου. Όποιος κι αν είναι ο σκοπός σου, θα έχει επιτυχία και δεν θά’χεις τίποτα να φοβάσαι».

Και ο Φωτισμένος μίλησε με αυτά τα λόγια:
«Στα πλάσματα όλα με ισοψυχία να φέρεσαι
και μην υποτιμάς κανένα
κι αν φέρεσαι έτσι,
να φοβάσαι τίποτα δεν θά’χεις».

Άνθρωπε στα βορειανατολικά υπάρχει ένα φωτισμένο βασίλειο που λέγεται Ντούνκιντε Τσόμπα, που είναι ογδόντα χιλιάδες φωτισμένα πεδία μακρυά. Εκεί ζει ο Νικητής, ο Αρχάτ, ο τέλεια Φωτισμένος που λέγεται Ντούνταγκ Γίντνι Κούντζομ Νάμπαρνον. Αυτός ο Φωτισμένος κάθεται κάτω από το ιερό δέντρο και έτσι, μόνο με αυτό το έργο του, οδηγεί στον δρόμο για την φώτιση που δεν έχει επιστροφή, όλους τους θεούς των τριών κόσμων που ζούν στο βασίλειο του Μάρα. Άνθρωπε, η δύναμή μου, εμένα του Φωτισμένου, έρχεται από την ευλογία αυτού του Φωτισμένου που κάθεται κάτω από το ιερό δέντρο. Άνθρωπε, όταν θα ταξιδεύεις βορειανατολικά για κάθε λόγο, θα πρέπει να κάνεις προστερνισμούς προς αυτό τον Φωτισμένο και να θυμάσαι πάντα ότι είναι μπροστά σου. Συνέχεια να σκέφτεσαι ότι πράγματι ένας Φωτισμένος βρίσκεται μπροστά σου κι όποιος κι αν είναι ο σκοπός του ταξιδιού σου θα έχει επιτυχία και δεν θά’χεις τίποτα να φοβάσαι».

Και τότε ο Φωτισμένος μίλησε μ’ αυτά τα λόγια:
«Ο Φωτισμένος αυτός που πρώτος σκέφτηκε τον Μάρα να νικήσει
στην φώτιση έφτασε
κι αν τον θυμάσαι στο ταξίδι σου
τίποτα να φοβάσαι δεν θα υπάρχει.

Άνθρωπε, στα νοτιανατολικά υπάρχει ένα φωτισμένο βασίλειο που λέγεται Τάγκτου Νάνγουα που είναι είκοσι χιλιάδες βασίλεια μακρυά. Εκεί ζει ο Νικητής, ο Αρχάτ, ο τέλεια φωτισμένος που λέγεται Σέμντανγκπο Κυέπεητσιρ Μίντογκπαη Κόρλο Τζουνγουάη Παλ. Άνθρωπε αυτός ο Φωτισμένος από τότε που ξεκίνησε να αυξαίνει το έλεός του μέχρι και που έφτασε στην φώτιση την ελεύθερη από εμπόδια, άσκησε την γενναιοδωρία, φρόντισε την ηθική του και ανέπτυξε την υπομονή του, έκανε μεγάλο έργο, πέτυχε το σαμάντι και ασκήθηκε με σοφία. Με αυτά έγινε ένας πολύτιμος Φωτισμένος. Άνθρωπε, όταν θα ταξιδεύεις στα νοτιανατολικά για κάθε λόγο, θα πρέπει να κάνεις προστερνισμούς και με τα πέντε σημεία του σώματός σου προς τον Φωτισμένο. Και μετά από αυτό, μπορείς να φύγεις απ’ το σπίτι σου. Δεν θα υπάρχει τίποτα να φοβάσαι και δεν θα συναντήσεις λύπη. Χωρίς περίσπαση, συνέχεια να σκέφτεσαι ότι ένας Φωτισμένος βρίσκεται μπροστά σου. Και όποιος κι αν είναι ο σκοπός σου, θα έχει επιτυχία».

Και τότε ο Φωτισμένος μίλησε μ’ αυτά τα λόγια:
«Προστερνισμό να κάνεις με τα πέντε σου σημεία
και βγες από το σπίτι σου
Κλέφτες, ληστές – αδύναμοι εμπρός σου
να σε βλάψουν δεν θα το μπορέσουν.

Άνθρωπε, στα νοτιοδυτικά υπάρχει ένα φωτισμένο βασίλειο που λέγεται Σέργκι Ντράγουεη-γιόγκπα που είναι τριάντα χιλιάδες φωτισμένα βασίλεια μακρυά. Στο βασίλειο αυτό ζει ο Νικητής, ο Αρχάτ, ο τέλεια Φωτισμένος που λέγεται Ρίντσεν Ντούγκπαναγκ. Άνθρωπε, όποτε ταξιδεύεις νοτιοδυτικά για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει να κάνεις προστερνισμούς σε αυτό τον Φωτισμένο. Να θυμάσαι στο νου σου ότι ένας Φωτισμένος βρίσκεται μπροστά σου. Και όποιος και αν είναι ο σκοπός σου, θα έχει επιτυχία και δεν θα υπάρχει λόγος να φοβάσαι».

Και ο Φωτισμένος μίλησε με αυτά τα λόγια:
«Με προστερνισμούς στον Φωτισμένο
και προσφορές από λουλούδια
το ταξίδι σου νοτιοδυτικά φόβο κανέναν δεν θα έχει.

Άνθρωπε, στα βορειοδυτικά υπάρχει ένα φωτισμένο βασίλειο που είναι μακρυά από εδώ τόσο, όση και η άμμος στον Γάγγη. Αυτό το βασίλειο λέγεται Γιόνγκνταγκ Ράμπνεη Νόνπαρπαγκ. Σε αυτό το βασίλειο ζει ο Νικητής, ο Αρχάτ, ο τέλεια φωτισμένος που λέγεται Τζάντζουπ Σέμπα Ντούλουα. Άνθρωπε, σε αυτό το φωτισμένο βασίλειο δεν υπάρχουν λάθος ερωτικές σχέσεις, καθώς δεν υπάρχει σαρκικός έρωτας καθόλου. Δεν υπάρχουν γυναίκες, δεν υπάρχουν αγκάθια, δεν υπάρχει χώμα σκληρό, δεν υπάρχει ούτε ίχνος από τα πέντε αμαρτήματα. Άνθρωπε, όταν θα ταξιδεύεις βορειοδυτικά για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει πρώτα να πάρεις τους όρκους του Μπραχματσάρυα και μετά πήγαινε στο δρόμο σου. Να θυμάσαι ότι ο Φωτισμένος βρίσκεται μπροστά σου και όποιος κι αν είναι ο σκοπός του ταξιδιού σου, θα έχει επιτυχία και δεν θα υπάρχει λόγος να φοβάσαι».

Και ο Φωτισμένος μίλησε με αυτά τα λόγια:
«Με όρκους μοναχισμού
φεύγοντας από το σπίτι σου
όπου κι αν πας
κλέφτες δεν θα σε βλάψουν.

Άνθρωπε, από πάνω σου είναι ένα φωτισμένο βασίλειο που λέγεται Μίγκπα Γίντλα-τζεντπατσεν που είναι μακρυά από εδώ τόσα βασίλεια όσα και οι κόκκοι άμμου στον Γάγγη. Σε αυτό το βασίλειο ζει ο Νικητής, ο Αρχάτ, ο τέλεια φωτισμένος που λέγεται Τράγκε Μούντρελ Τίνγκε Τζιν Νόνπαγκ Γκυάλπο. Άνθρωπε, αν κάνεις προστερνισμούς σε αυτό τον Φωτισμένο και σκέφτεσαι ότι αυτός ο Φωτισμένος είναι μπροστά σου, όπου κάθεσαι και όπου στέκεσαι - και το έλεός σου είναι τόσο μεγάλο που να απλώνεται σε όλα τα πλάσματα, τότε δεν θα έχεις φόβο».

Και ο Φωτισμένος μίλησε με αυτά τα λόγια:
«Χωρίς περίσπαση της σκέψης,
πάντα τον Φωτισμένο να θυμάσαι
Στεριώνοντας το έλεος στο νου σου
εμπόδια δεν θά’χεις ούτε φόβο.

Άνθρωπε, κάτω σου είναι ένα φωτισμένο βασίλειο που λέγεται Γιόντεν Τάμτσεντκυι Γκυέμπα που είναι ενενήντα δύο χιλιάδες βασίλεια μακρυά από εδώ. Στο βασίλειο αυτό ζει ο Νικητής, ο Αρχάτ, ο τέλεια φωτισμένος που λέγεται Ντάνπο Σέμκυε Τέτσομ Τσο Τζε Νυόνμονκυοτ. Άνθρωπε, να κάνεις προστερνισμούς και συνέχεια να θυμάσαι αυτό τον Φωτισμένο, ό,τι κι αν κάνεις, είτε στέκεσαι, είτε περπατάς, ή ο,τιδήποτε άλλο - πάντα να κάνεις προστερνισμούς σε αυτό τον Φωτισμένο. Πάντα να έχεις έλεος για όλα τα πλάσματα και να πράττεις το καλό των άλλων. Άνθρωπε, τότε δεν θα έχεις φόβο. Και πάντα θα έχεις ό,τι χρειάζεσαι».

Και τότε, ο Φωτισμένος μίλησε με αυτά τα λόγια:
«Νύχτα και μέρα, πάντα
τον Φωτισμένο να θυμάσαι
μην ξεχνάς ποτέ το έλεος στο νου σου
και τότε φόβο δεν θα έχεις».

Άνθρωπε, πρέπει να κρατήσεις στη μνήμη σου τα ονόματα αυτών των Φωτισμένων τέλεια και χωρίς λάθη. Τότε δεν θα έχεις φόβο, ούτε δισταγμό, ούτε δυσάρεστα γεγονότα θα σου συμβαίνουν».

Και αφού μίλησε ο Φωτισμένος, ο Άνθρωπος με το Λαμπρό Πρόσωπο του μίλησε έτσι:
«Μεγάλε Φωτισμένε Σακυαμούνι, θα θυμάμαι τα ονόματα των Φωτισμένων στο νου μου, σωστά. Φωτισμένε, αυτά τα βασίλεια τα βλέπω πια. Για παράδειγμα, καθώς σε βλέπω να διδάσκεις τους ακόλουθούς σου εδώ τώρα, έτσι μπορώ και τα βασίλεια να δω».

Και μετά από αυτά τα λόγια, όσοι ήταν συναγμένοι τίμησαν τον Φωτισμένο, έκαναν προστερνισμούς και του έκαναν προσφορές και προσευχές.

Αυτοί που ζύγωσαν για να ακούσουν, χίλιοι άνθρωποι, σηκώθηκαν από τις θέσεις τους, έβαλαν τα ράσα τους πάνω από τον ώμο και με το δεξί τους πόδι γονατισμένο στο χώμα και τα χέρια ενωμένα, είπαν στον Φωτισμένο Σακυαμούνι:

«Φωτισμένε, αυτό τον Λόγο τον δίδαξες για το καλό μας.
Φωτισμένε, τα βασίλεια αυτά κι οι κατευθύνσεις
δεν είναι πια αόρατα για μας – τώρα τα μάτια μας τα βλέπουν.
Φωτισμένε, τα βουδδικά πεδία και οι Νικητές δεν είναι πια αόρατα για μας
Κι έτσι, καθώς διδάσκεις εδώ τώρα
έτσι και τα βασίλεια και τους Φωτισμένους μπορούμε να τους δούμε».

Τότε ο Σαριπούτρα σηκώθηκε από το κάθισμά του, έβαλε το ράσο του πάνω από τον ώμο και γονάτισε με το δεξί του πόδι στο χώμα. Ένωσε τα χέρια του και ρώτησε τον Σακυαμούνι:
«Φωτισμένε, όλοι αυτοί οι ευγενικοί άντρες και γυναίκες που έλαβαν αυτές τις διδασκαλίες του ντάρμα, ακούγοντας τα ονόματα των Φωτισμένων εξάγνισαν τα μάτια τους και τώρα βλέπουν όλα τα βασίλεια και όλους τους Φωτισμένους στις δέκα κατευθύνσεις. Ποιά είναι η αρετή που τους έκανε να εξαγνίσουν τα μάτια τους; Όταν θα πεθάνουν θα έχουν και τότε αυτή την δύναμη»;

Και απάντησε ο Φωτισμένος:
«Σαριπούτρα, για κάθε ευγενή άντρα ή γυναίκα που θα εισέρχεται τέλεια στο Μεγάλο Όχημα και που θα έχει εξαγνίσει τα μάτια του, δεν θα υπάρχει πια τίποτε κρυφό και θα γίνει τέλεια εξαγνισμένος. Σαριπούτρα, βλέπεις εδώ τα χίλια άτομα; Ο κάθε ένας που έχει πάρει πραγματικά τους όρκους ενός μποντισάτβα και κατανοεί, θα έχει αυτή την αρετή. Ο κάθε ένας θα γίνει ο βασιλιάς που γυρνά τον τροχό και θα γίνει αυτό για τόσες φορές όσους κόκκους άμμους έχει ο Γάγγης, μέχρι το τέλος του χρόνου. Και στην τελευταία γέννησή του θα ολοκληρώσει όλη την συσσώρευση του ελέους. Σε έναν μεγάλο αιώνα θα φωτιστεί κάτω από το όνομα Ο Μεγάλος Φωτισμένος Τσένταγκ Πέη Γκυένπα».

Κι όταν ο Φωτισμένος έκανε αυτή την προφητεία στη σύναξη, αμέσως οι τρεις κόσμοι της σαμσάρα σείστηκαν με έξι διαφορετικούς τρόπους:
κουνήθηκαν,
πραγματικά κουνήθηκαν,
κουνήθηκαν πλήρως,
έτρεμαν,
πραγματικά έτρεμαν,
έτρεμαν πλήρως.
Έτρεμαν με τον ήχο «ουρ-ουρ».
Πραγματικά έτρεμαν με τον ήχο «ουρ-ουρ».
Τέλεια κουνήθηκαν με τον ήχο «ουρ-ουρ».
Υψώθηκαν,
πραγματικά υψώθηκαν,
τέλεια υψώθηκαν.
Σείστηκαν με τον ήχο «τσεμ-τσεμ».
Πραγματικά σείστηκαν με τον ήχο «τσεμ-τσεμ».
Τέλεια σείστηκαν με τον ήχο «τσεμ-τσεμ».
Αναστατώθηκαν,
πραγματικά αναστατώθηκαν,
τέλεια αναστατώθηκαν.

Οι θεοί της γης είπαν:
«Όμοια με αυτό, οι άντρες κι οι γυναίκες που θυμούνται τα ονόματα των Φωτισμένων και πραγματικά έρχονται στον δρόμο της φώτισης, θα γνωρίζουν όλα τα φαινόμενα τέλεια. Και είναι τέλειο, πραγματικά τέλειο, να τα γνωρίζεις. Και με τόση μεγαλοσύνη ποιός δεν θα ακολουθούσε με πίστη τον Φωτισμένο Σακυαμούνι»;

Ο ήχος από τα λόγια τους έφτασε παντού στο βασίλειο των βασιλιάδων των τεσσάρων κατευθύνσεων, στο βασίλειο του Ίντρα των Τριάντα-τριών, στους θεούς του βασιλείου Τάμπντραλ, στους θεούς του βασιλείου του Γκάντεν, στο βασίλειο του Τρούλγκα, στους θεούς του Τζέντρουλ Βάνγκτζελ, στους θεούς του βασιλείου Τσάνγκρι και στους θεούς του βασιλείου Τσάνγκπα Ντούνα Ντον. Ο ήχος από τα λόγια τους ταξίδεψε στην πιο μακρυνή κορφή των ουράνιων βασιλείων, και όλοι άκουσαν τα λόγια των θεών της γης. Οι θεοί εκεί ακούγοντας τα λόγια αυτά, χάρηκαν και γέμισαν ευλογία. Και είπαν:
«Όταν αυτοί οι ακόλουθοι καταλάβουν πως θα πρέπει να γνωρίζουν τα ονόματα των Φωτισμένων με τον σωστό τρόπο, πραγματικά θα κατανοήσουν την φύση των φαινομένων. Το νόημα των φαινομένων θα το κατανοήσουν στο νου τους κι έτσι θα γίνουν τέλεια φωτισμένοι. Κανείς δεν υπάρχει που δεν θα τιμήσει τον Φωτισμένο Σακυαμούνι».

Και μετά από αυτά τα λόγια ο Φωτισμένος Σακυαμούνι μίλησε στον Ανάντα:
«Ανάντα, οι ευγενικοί άντρες και γυναίκες που πραγματικά θα εισέλθουν στο όχημα των μποντισάτβα και που θα ακούσουν αυτό τον Λόγο και προσπαθήσουν να τον θυμούνται, φυλάσσοντας αυτό τον Λόγο ή διαβάζοντάς τον, ή προσπαθώντας να τον μάθουν και προσπαθήσουν να τον διδάξουν και σε άλλους με τον σωστό τρόπο, είτε γράφοντάς τον και κρατώντας τον, οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν ευλογίες. Γιατί είναι μεγάλο έργο όλων των Φωτισμένων του παρελθόντος. Θα πρέπει να ξέρεις ότι αυτοί δεν θα υποφέρουν την στιγμή του θανάτου τους. Δεν θα έχουν βίαιο θάνατο. Δεν θα πεθάνουν από χτύπημα ή βλάβη από άλλον, ούτε θα βλαφτούν από κλέφτες. Δεν θα πεθάνουν από νερό, ή από δηλητήριο, ή από όπλα. Πίστεψέ το ότι θα γίνει έτσι».

Ο βασιλιάς των θεών, ο Ίντρα, που κατανόησε την προφητεία του Φωτισμένου, ήρθε στον Σακυαμούνι και μαζί του ήταν η συνοδεία από χίλιους θεούς. Γονάτισε στα πόδια του Φωτισμένου και γύρισε τρεις φορές γύρω του. Έκανε προσφορά λουλουδιών και σανδαλόξυλου των θεών στον Σακυαμούνι και στα χίλια πλάσματα που προφήτευσε ο Σακυαμούνι ότι θα φωτιστούν. Τους πρόσφερε λουλούδια των θεών και ράντισε με θεϊκή μανταράβα τον Φωτισμένο και τους μελλοντικούς χίλιους φωτισμένους. Με τα χέρια του ενωμένα σεβαστικά, στάθηκε στο ένα του γόνατο και μίλησε έτσι:
«Φωτισμένε, σε παρακαλώ να προστατέψεις όλους τους ευγενικούς άντρες και γυναίκες που θα θυμούνται, θα κρατούν, θα διαβάζουν και θα προσπαθούν να μάθουν αυτό τον Λόγο».

Και ο Φωτισμένος απάντησε:
«Ακόλουθοί μου, ευγενικοί άντρες και γυναίκες που ζείτε στα σπίτια σας, που ζείτε σε μοναστήρια, που ζείτε κάτω από τα δέντρα, ή σε ανοιχτές κατοικίες, σε απομονωμένες περιοχές - αυτοί που βρίσκονται στο μονοπάτι και αυτοί που έχασαν το μονοπάτι, αυτοί που κοιμούνται και αυτοί που δεν κοιμούνται – όλοι σας θα έχετε την προστασία μου από την πράξη του φόνου».

Και τότε είπε ο Φωτισμένος Σακυαμούνι στον Ανάντα:
«Ανάντα, για αυτούς τους εν δυνάμει φωτισμένους, αν αυτοί οι ευγενικοί άντρες και γυναίκες τους υπηρετήσουν μέχρι να αφήσουν τη σαμσάρα με προσφορές φαγητού, ρούχων, καθισμάτων και φιλοξενίας, αν προσφέρουν θεραπείες, αν κάνουν όλα αυτά – παρ’ όλα αυτά δεν θα είναι αρκετά για να πουν ότι υπηρέτησαν τον Φωτισμένο. Δεν θα σημαίνουν την αποδοχή του Φωτισμένου σαν δασκάλου τους. Δεν θα είναι μεγάλη βοήθεια. Δεν θα είναι η τέλεια προσφορά. Αντίθετα όμως, αν αυτοί οι ευγενικοί άντρες και γυναίκες που έχουν πραγματικά εισέλθει στο όχημα των μποντισάτβα, ακούσουν αυτό τον Λόγο, αν τον απαγγείλουν, τον διαβάσουν, τον κατανοήσουν, ή τον διδάξουν με τον σωστό τρόπο σε άλλους ή αν τον γράψουν και τον διαδώσουν, Ανάντα, αν κάνουν όλα αυτά τότε είναι σαν να δίνουν τον πλήρη σεβασμό σε όλους τους Φωτισμένους. Αυτό θα είναι η αποδοχή όλων των Φωτισμένων σαν δασκάλων τους. Αυτή θα είναι η μεγάλη υπηρεσία. Θα είναι η τέλεια προσφορά. Και αυτό λέγεται «η αποδοχή του δασκάλου», η «αποδοχή της τέλειας συμβουλής». Θα έχουν γίνει πραγματικά μεγάλες προσφορές με αυτόν τον τρόπο».

Ο Ανάντα ξανά σηκώθηκε από την θέση του, έριξε το ράσο του πάνω από τον ώμο του, γονάτισε με το δεξί του γόνατο στο χώμα και ένωσε τα χέρια του μιλώντας προς τον Φωτισμένο:
«Φωτισμένε Σακυαμούνι πώς θα λέγεται αυτός ο Λόγος και πώς θα πρέπει να τον θυμόμαστε»;

Και ο Φωτισμένος απάντησε στον Ανάντα:
«Αυτός ο Λόγος λέγεται Διώχνοντας Τελείως το Σκοτάδι από τις Δέκα Κατευθύνσεις, ή Απαγγέλλοντας Τέλεια τα Ονόματα των Σουγκάτα, ή Κατανοώντας την Έλλειψη Αντικειμένου, ή Κατανοώντας ότι τα Πράγματα δεν Έχουν Χαρακτηριστικά».

Κι όταν ο Φωτισμένος μίλησε με αυτό τον τρόπο, ο Ανάντα και η σύναξη με τον Σαριπούτρα και τον Άνθρωπο με το Λαμπρό Πρόσωπο και τους χίλιους ανθρώπους που έλαβαν την προφητεία της φώτισής τους, με τον Ίντρα τον βασιλιά των θεών και τους μοναχούς και μποντισάτβα, όλους τους θεούς, τους ανθρώπους, τους ημίθεους, τους γκαντάρβα και όλα τα πλάσματα, ανέπτυξαν πίστη και εμπιστοσύνη σε όσα είπε ο Φωτισμένος.



Αφιερώνω αυτή την μετάφραση
στην φώτιση όλων των πλασμάτων που βρίσκονται
σε ασθένεια, σε εγκλεισμό και που πρέπει λόγω του
κάρμα τους να υποστούν βία.

Stumble Upon Toolbar

1 reader comments:

Don Croner said...

It’s all Greek to me.